Kouzlo skandinávské kuchyně

25.04.2020

Dánsko

Dánové v kuchyni využívají zejména takové suroviny, které se pěstují v chladnějším podnebí. Jedná se například o žito, brambory, ječmen, červenou řepu a houby.
V dávné historii Dánové preferovali své produkty před dováženými a tak je tomu i dnes. Na stolech v severských domácnostech najdeme v hojné míře mléčné výrobky, obiloviny, ryby, mořské plody a vepřové maso. Ale ovoce a zelenina zde příliš zastoupena není.

Tradiční pokrmy:

  • Smørrebrød - chléb s máslem. Na něm může být plátek masa, ryby nebo sýra a vše je dochuceno omáčkou.
  • Leverpostej - chléb namazaný játrovou paštikou se slaninou s houbovým sauté.
  • Stjerneskud - chléb s jednou vařenou a jednou smaženou rybou. Podává se s krevetami, majonézou, červeným kaviárem a citrónem.
  • Uzený losos - chléb s uzeným lososem, krevetami, citronem a koprem.

Norsko

Norové to mají se zastoupením surovin podobně jako Dánové. V jejich kuchyních také najdeme výhradně místní potraviny. Oproti kontinentálním kuchyním, se v té norské nachází mnohem více ryb a mořských plodů.
Nejoblíbenější rybou je v těchto končinách jednoznačně losos a v těsném zástupu za ním jsou sardinky, tresky, makrely, sledě a mnoho dalších.

Tradiční pokrmy:

  • Gravlax - marinovaný losos v soli, cukru, kopru a brandy.
  • Tørrfisk - tresky sušené na vzduchu. V minulosti je měli v oblibě především námořníci.
  • Fiskesuppe - rybí polévka s mlékem a různými druhy ryb.
  • Fiskekabaret - ryby, vejce a zelenina v aspiku.

Švédsko

Co vás napadne, když se řekne: "Jídlo a Švédsko?" Vsadíme boty na to, že to budou proslulé masové kuličky z Ikey. Těmto malým karbanátkům se ve Švédsku říká köttbullar, tradičně se podávají s bramborami a brusinkovou zavařeninou.

Tradiční pokrmy:

  • Fläskpannkaka - vepřové maso zapečené v palačinkovém těstě.
  • Gröt - velmi oblíbená snídaně v podobě obilné kaše s ovocným džemem nebo sirupem.
  • Kroppkakor - velké bramborové knedlíky plněné různými druhy mas.
  • Sill och potatis - pečené sledě s bramborami.
  • Kanelbullar - skořicové šneky.
  • Kladdkaka - čokoládový dort se šlehačkou.

Jak vznikly tzv. švédské stoly?

Za zrodem "švédských stolů", jak je známe dnes, stojí smörgås neboli obložený chléb. Švédové k němu přikusují sýr, paštiku, krevety, masové kuličky, rajčata a okurku.
Díky těmto chlebíkům vznikl smörgåsbord, dnes známý jako švédský stůl. Tato forma pokrmů je známá už od 16. století a původně se využívala jako občerstvení při pití pálenky.

Někdy se za součást Skandinávie považuje také Island, Fearské ostrovy a Finsko. O nich si ale povíme více až někdy jindy.

Skandinávské země a káva

Věděli jste, že dospělý obyvatel ve Švédsku vypije v průměru 1 200 šálků kávy za rok? No, ano, počítáte správně - vychází to přibližně na 4 až 8 šálků kávy za den.

Švédové se tak hrdě řadí hned za Finy v žebříčku největších konzumentů kávy na světě. Nutno ovšem dodat, že se zde pije především káva filtrovaná, která je mnohem slabší, než například káva italská..

© 2020 Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky